עיזבון מוגדר בתור כלל נכסיו של המנוח שעוברים אל יורשיו. הוא כולל את כל סוגי הנכסים שישנם, כולל נכסים ממוניים, מקרקעין, מיטלטלין או זכויות שונות, ולצד זאת גם את חובותיו של המנוח בהם יש לטפל לפני חלוקתו בין היורשים. ככל שהעיזבון גדול ומורכב יותר וככל שיכלול סוגים שונים יותר של נכסים לצד חובות, כך ניהול עיזבון יהיה חיוני יותר ויסייע ליורשים בטיפול בו ובחלוקת הירושה לאחר מכן. מנהל העיזבון מחויב לפעול לטובת היורשים ובכפוף להוראות בית המשפט. הוא יכול להיות זמני, כלומר לטפל בעיזבון עד הוצאת צו הירושה/ קיום צוואה, או להיות קבוע ולטפל בענייני העיזבון לאחר הוצאת הצו, כולל בחלוקת הירושה בפועל.
באילו מצבים חשוב ניהול עיזבון לחלוקת הירושה?
כאמור, אחד המצבים העיקריים בהם ניהול עיזבון הוא חיוני ויסייע משמעותית ליורשים הוא כאשר העיזבון הוא גדול וכולל נכסים רבים מסוגים שונים וכולל גם חובות. אז הטיפול בכלל הנכסים יהיה מורכב ומומלץ שיעשה זאת אדם עם ניסיון בתחום. מומלץ למנות מנהל עיזבון כאשר אדם לא הותיר אחריו צוואה כך שיש צורך באיתור כלל נכסיו וריכוזם. מצבים נוספים בהם עולה הצורך למנות מנהל עיזבון הם כאשר מתעוררת מחלוקת בין היורשים לגבי אופן חלוקת העיזבון, בין אם בשל צוואה לא ברורה, בשל היעדר צוואה או ריבוי יורשים. סיבה נוספת היא כאשר אחד מן היורשים או יותר הוא קטין וכן כאשר הצוואה כוללת גם מטרה ציבורית והעיזבון אינו מחולק רק בין יורשיו החוקיים של המצווה.
כיצד נעשה מינוי מנהל העיזבון?
מינוי מנהל העיזבון נעשה ע"י אחד מהגורמים הבאים: בית המשפט לענייני משפחה, בית הדין הרבני או הרשם לענייני ירושה. לתפקיד ניהול עיזבון יכול להיות ממונה אדם שצוין ע"י המצווה, אם הדבר לא צוין בצוואה ימונה אדם אשר מוסכם ע"י היורשים ואם אין הסכמה בעניין, את זהותו תחליט אחת הערכאות המשפטיות. את הבקשה למינוי מנהל עיזבון יכול להגיש כל יורש, אם כי הערכאה המשפטית לא חייבת להיעתר לבקשה. גם נושה יכול להגיש את הבקשה או האפוטרופוס הכללי.
עו"ד ונוטריון נתנאל טייבי מתמחה במספר תחומים משפטיים כמו ירושות וצוואות, מקרקעין והוצל"פ ואף מספק שירותים נוטריוניים. לקוחות המשרד מקבלים יעוץ וייצוג מקצועיים ויחס אישי. מוזמנים ליצור קשר בטלפון 050-2124553