בניגוד לרוב העסקאות בהן יכולים המוכר והקונה להחליט כיצד ירצו לסכם את פרטי העסקה, האם בע"פ או בכתב, כאשר מדובר על עסקת נדל"ן, עפ"י חוק המקרקעין חובה לעגן את פרטי העסקה בהסכם מכר, חוזה אשר מפרט את כל פרטי העסקה, מביא אל הכתב את הסכמת שני הצדדים והתחייבויותיהם השונות הנוגעות לביצוע העסקה. כדי שהסכם המכר יהיה ברור וחד משמעי חשוב שינוסח ע"י עורך דינו של המוכר, וגם שעורך דינו של הקונה יעבור עליו ביסודיות. התנערות מהדברים ע"י כל אחד מהצדדים יכולה להביא את הצד השני להגשת תביעה בגין הפרת הסכם מכר, תביעה לאכיפת ההסכם או לביטול העסקה וזאת לצד תביעת פיצויים מן הגורם המפר את ההסכם.
באילו מצבים ניתן להגיש תביעה בגין הפרת הסכם מכר ומהם יוצאי הדופן?
בכל מקרה בו מפר אחד הצדדים את ההסכם וחורג מן הכתוב יכול הצד השני להגיש תביעה בגין הפרת הסכם מכר. כאמור, באפשרותו להגיש תביעה לאכיפת החוזה כפי שהתחייב הצד השני לצד תביעת פיצויים. את התביעה יוכל להגיש בכל מקרה מלבד במספר מקרים חריגים שמצוינים בחוק התרופות: כאשר לא ניתן לקיים את החוזה, למשל כאשר הדירה בה מדובר נהרסה בעקבות שריפה. מצב שני הוא כאשר החוזה כולל בתוכו כפיה לבצוע עבודה או שירות אישיים, ובכלל כאשר אכיפת החוזה אינה צודקת בנסיבות הקיימות.
מה אומר החוק לגבי תביעת פיצויים?
ישנם מספר סוגי פיצויים שיכול הצד הנפגע לתבוע במסגרת תביעה בגין הפרת הסכם מכר. סוג ראשון הוא פיצויים על הנזק הכספי שנגרם לצד הנפגע בשל הפרת ההסכם. לשם כך על הנפגע להוכיח מהו היקף הנזק שנגרם לו. סוג שני של פיצויים הוא פיצויים מוסכמים, אשר סוכם עליהם מראש במסגרת החוזה. סוג שלישי הוא פיצויים שאינם בשל נזק כספי אלא בשל עוגמת נפש, כאב ותסכול שנגרמו לנפגע בעקבות הפרת ההסכם.
עו"ד ונוטריון נתנאל טייבי מתמחה במקרקעין, ירושות וצוואות ועוד וכן מספק שירותים נוטריוניים שונים. ניסיונו הרב בכל אחד מהתחומים מאפשר לו להתמודד במקצועיות והצלחה גם עם מצבים מורכבים. מוזמנים ליצור קשר.